ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ * ΑΓΡΙΝΙΟ

Δευτέρα 20 Μαΐου 2013

Τσίρκο ναζιστών: Επόμενος σταθμός, Πάτρα.

Απόπειρα συνολικής ενημέρωσης από Κυριακή 19/5




Από το βράδυ της Παρασκευής 17 Μάη είχε γίνει ξεκάθαρο πως για να καταφέρει να περάσει ο περιφερόμενος θίασος της Χρυσής Αυγής από την Πάτρα έπρεπε να στηθεί σκηνικό αστυνομοκρατίας στην πόλη ούτως ώστε να υποχωρήσει ο κόσμος του αγώνα, να εδραιωθεί η αστυνομική επιβολή και να δοθεί η δυνατότητα απρόσκοπτης διεξαγωγής της νεοναζιστικής φιέστας.  Σίγουρα εκεί εντάσσονται η αναίτια επίθεση από όλα τα είδη των αστυνομικών δυνάμεων σε αυτοοργανωμένο πάρτι που πραγματοποιήθηκε εκείνη τη μέρα στην πλατεία Όλγας και οι πολύωρες συγκρούσεις εκατοντάδων νεολαίων με τα ΜΑΤ που ακολούθησαν ως τις 4 το πρωί.

Φάνηκε όμως πως η επιχείρηση τρομοκράτησης των αγωνιζόμενων ανθρώπων, του κόσμου της αντίστασης και της ελευθερίας, δεν πέρασε. Από νωρίς το απόγευμα της Κυριακής 19 Μάη και ύστερα από κάλεσμα της αναρχικής ομάδας “Δυσήνιος Ίππος”, της Ανοιχτής Συνέλευσης Αντιφασιστικής δράσης, της ΟΕΝ-ΕΕΚ και αναρχικών συντρόφων και συντροφισσών το κέντρο της Πάτρας άρχισε να γεμίζει από κόσμο. Στη συγκέντρωση και την πορεία που ακολούθησε συμμετείχαν επίσης με δικά τους καλέσματα και η Ανταρσύα Πάτρας, καθώς και η “κίνηση απελάστε το ρατσισμό”. Την ώρα που στο κεντρικότερο σημείο της πόλης, στην πλατεία Γεωργίου, μπροστά στο δημοτικό θέατρο, συγκεντρώνονταν εκατοντάδες άνθρωποι για να περιφρουρήσουν την πολιτική και φυσική τους παρουσία και να ξεκαθαρίσουν το ποιος έχει τη δυνατότητα να εμφανίζεται δημόσια εδώ, χωρίς καμία προστασία, μερικές δεκάδες ταλαίπωροι ναζίδες, εισαγόμενοι από κοντινές πόλεις (Αίγιο, Κόρινθο, Αγρίνιο, Αμαλιάδα, Μεσολόγγι και Αθήνα) μαζεύονταν κάτω από τα γραφεία τους, αρκετοί φοβισμένοι και σιωπηλοί, προσμένοντας την ώρα της επιστροφής. Όλα αυτά περιστοιχιζόμενοι από τουλάχιστον 4 διμοιρίες ΜΑΤ (2 χακί και 2 μπλε) που είχαν χωρίσει την πόλη στα δύο, βάζοντας κλούβες κάθετα στους δρόμους και κόβοντας κάθε δίοδο προς την Άνω Πόλη. Το φιάσκο της εκδήλωσης τους ενισχύθηκε με λίγες ακόμα δεκάδες γραφικούς ηλικιωμένους που παρακολούθησαν την ομιλία των βουλευτών τους.

Γύρω στις 8 παρά τέταρτο ξεκίνησε η μεγάλη αντιφασιστική διαδήλωση με τη συμμετοχή 1000 ατόμων που πλημμύρισε με αντιφασιστικά συνθήματα το κέντρο της Πάτρας. Το κεντρικό πανό του αναρχικού μπλοκ έγραφε “αυτοί που ευθύνονται για το ότι ο πόλεμος με το φασισμό είναι τόσο μακροχρόνιος είναι όσοι του προσφέρουν ειρήνη” και ακολουθούσε αυτό της ΟΕΝ-ΕΕΚ που έγραφε “με εργατικές ομάδες αυτοάμυνας να τσακίσουμε τους φασίστες”. Με την αποφασιστικότητα που επέδειξε στο δρόμο και την ισχυρή περιφρούρηση της δεν άφησε περιθώρια αμφιβολίας για το ποιος κατέχει τους δρόμους, εξαλείφοντας επίσης πιθανές βλέψεις των φασιστών για να ξεμυτίσουν από τα γραφεία τους. Μετά το τέλος της πορείας, η συγκέντρωση συνεχίστηκε στην πλατεία Γεωργίου με μαζική συμμετοχή και τελείωσε με πορεία προς το Παράρτημα, μετά τις 10 το βράδυ και μόνο όταν είχε τελειώσει η συγκέντρωση των φασιστών και οι βουλευτές με τη συνοδεία των μπράβων τους είχαν πάρει τον ευχάριστο για αυτούς δρόμο της επιστροφής.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας συνεχίστηκαν αντιπαραθέσεις με την αστυνομία σε διάφορα σημεία της πόλης, ενώ πραγαματοποιήθηκαν 40 περίπου προσαγωγές και 4 συλλήψεις για τις οποίες θα υπάρξει ενημέρωση αργότερα.
Η Κυριακή 19 Μάη ίσως να μην μείνει στην ιστορία. Έχει όμως καταγραφεί στη συλλογική μνήμη ως μια μέρα όπου ανακόπηκε η απόπειρα των νεοναζί να  διαχύσουν ανενόχλητοι το ρατσιστικό τους δηλητήριο. Απέδειξε ότι ο κόσμος του αγώνα είναι αποφασισμένος να δώσει απαντήσεις όποτε προκληθεί ενώ κατέστησε σαφές και στους φασίστες ότι παρά την καθημερινή αβάντα που δέχονται από κράτος και μέσα ενημέρωσης στο δρόμο θα τα βρουν πολύ σκούρα… Έστειλε επίσης ηχηρό μήνυμα στην αστυνομία ότι η επιχείρηση τρομοκράτησης δεν περνάει. Απαντιέται μαζικά και μαχητικά στο δρόμο και θα γυρίσει μπούμεραγκ στα κρατικά επιτελεία.

Σε μια πόλη που έχει άρρηκτα χαραγμένους στην ιστορική της μνήμη τους κοινωνικούς και ταξικούς αγώνες του παρελθόντος και που οι παρακρατικές συμμορίες ήταν (πχ. Δολοφονία Τεμπονέρα, σύμπραξη με τους μπάτσους στην καταστολή της εξέγερσης του Δεκέμβρη ’08) είναι και θα είναι πάντα απέναντι στην κοινωνία και τις αντιστάσεις της, πρέπει να γίνει κατανοητό πως το να φύγουν οι παρακρατικοί νεοναζί από τις γειτονιές μας είναι δουλειά όλων μας. Κανείς άλλος δε θα βρεθεί να την κάνει για μας. Να διώξουμε από τις γειτονιές μας το μίσος και το ρατσισμό, την εκμετάλλευση και την καταπίεση και να δημιουργήσουμε μια κοινωνία ισότητας, αλληλεγγύης κι ελευθερίας χωρίς κράτος, αφεντικά και λοιπούς έμμισθους ή άμισθους υποστηρικτές τους.

Απέναντι στις συνθήκες άγριας εκμετάλλευσης, έντασης της καταστολής, κοινωνικού κανιβαλισμού και εκφασισμού που προσπαθούν να επιβάλλουν το κράτος και το κεφάλαιο να αντιτάξουμε την αυτοοργανωμένη κοινωνική και ταξική αντίσταση ντόπιων και μεταναστών. Για την κοινωνική απελευθέρωση, τον κομμουνισμό και την αναρχία!
ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ-ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ
ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΤΩΠΑ ΤΟΥ ΚΟΙΩΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΤΑΞΙΚΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΚΡΑΤΟΣ ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΚΑΙ ΦΑΣΙΣΤΕΣ









Δεν υπάρχουν σχόλια: