Η απόφαση φαίνεται(θα την ξαναδούμε) να είναι εξαιρετικά σημαντική. Καταργεί υπουργικές αποφάσεις, διακόπτει τις εργασίες της εκτροπής που είχαν προχωρήσει αρκετά, αλλά φαίνεται ότι βάζει και φρένο στα φράγματα(Μεσοχώρας) κλπ που ίσως προσπαθούσαν να τα λειτουργήσουν έστω και ανεξάρτητα της εκτροπής.
Απόσπασμα από το σκεπτικό του ΣτΕ αναφέρει για το έργο της εκτροπής του Αχελώου :
«Το επίδικο έργο, κατά τα προκύπτοντα από τα στοιχεία του φακέλου, αλλά και τους κανόνες της κοινής πείρας συναγόμενους με βάση τα στοιχεία αυτά, συνεπάγεται εκτεταμένη περιβαλλοντική βλάβη σε περιοχή που περιλαμβάνεται στο δίκτυο Natura 2000, δηλαδή σε ευαίσθητη από περιβαλλοντική άποψη περιοχή, υπαγόμενη σε νομικό καθεστώς ιδιαίτερης προστασίας. Η επιβαλλόμενη δε από την αρχή της βιώσιμης ανάπτυξης αποτροπή ή μετριασμός και επανόρθωση της βλάβης αυτής, προϋποθέτει την τήρηση των κανόνων της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, πλείστοι από τους οποίους έχουν παραβιαστεί στην προκειμένη περίπτωση, σύμφωνα με όσα εκτίθενται σε προηγούμενες σκέψεις. Με τα δεδομένα αυτά, το επίδικο έργο εκτροπής ποσότητας 600 εκατομμυρίων κ.μ. ύδατος ετησίως των υδάτων του Αχελώου, όπως έχει σχεδιαστεί και εγκριθεί με την προσβαλλόμενη απόφαση, αντίκειται προδήλως στην αρχή της βιώσιμης ανάπτυξης».
Αν και η απόφαση του ΣτΕ είναι μία θεσμική παράθεση στους αγώνες ενάντια στην εκτροπή, πρόκειται για μία (ακόμη) δικαίωση ενός πολυσύνθετου και επιμονου αγώνα που διεξάγεται εδώ και δεκαετίες ενάντια στην εκτροπή του Αχελώου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου