ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ * ΑΓΡΙΝΙΟ

Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013

Έκλεισε η SISA HELLAS στο Αγρίνιο

Έκλεισε η SISA HELLAS στο Αγρίνιο, πετώντας στο δρόμο δεκάδες εργαζόμενους με τεράστιες οφειλές από την πλευρά της εταιρείας.  Η SISAHELLAS ασχολούνταν με το χονδρεμπόριο ενώ το πέρασμά της από το λιανεμπόριο με δικά της καταστήματα δεν είχε καμία επιτυχία. 

Τα 2-3 τελευταία χρόνια η εταιρεία κατάφερε και οδήγησε σε πλήρη οικονομικό αδιέξοδο  δεκάδες εργαζόμενους που τους άφησε απλήρωτους για εκατοντάδες εργατοώρες, δώρα, άδειες, αποζημιώσεις  κλπ. Προσπάθησε να μπει στο άρθρο 99,  κάτι που αρχικά κατάφερε,  αλλά στη συνέχεια μετά και τις απαιτήσεις προμηθευτών μπάταρε και αυτή η εξέλιξη..

Δείγμα γραφής, η εταιρεία, ενός τρόπου λειτουργίας που αλώνιζε την   ελληνική αγορά συνεπικουρούμενη πάντα από διεφθαρμένους μηχανισμούς που από τη μια  κουνούσαν το μαντήλι στους εργαζόμενους και από την άλλη συνεργάζονταν με τα αφεντικά.. έτσι διαγράφηκε για δεκάδες εργαζόμενους μία ατελείωτη εκμετάλλευση που τελικά οδήγησε σe πλήρη αδιέξοδο(οικονομικό και ανεργίας)  των εργαζομένων και σε διάδοχη κατάσταση τους υπευθύνους της εταιρείας. Οι υπεύθυνοι μπορεί να πέταξαν απλήρωτους στο δρόμο τους εργαζόμενους,  συνεχίζουν όμως την πορεία τους στο μαγικό κόσμο της "ανάπτυξης" και απόλυτα προστατευτικό για αυτούς, είτε συμμετέχοντας ως συνέταιροι σε ίδιες επιχειρήσεις στην πόλη του Αγρινίου είτε ανοίγοντας σούπερ μάρκετ σε άλλες πόλεις(πχ Χαλκίδα) .. 
Η ασπίδα προστασίας που έχουν από παράγοντες και μηχανισμούς τους επιτρέπει να συνεχίζουν αν επενδύουν την απλήρωτη εργασία των εργαζομένων που μόλις πριν είχαν λεηλατήσει..

Εκτός από τους δεκάδες εργαζόμενους που άφησαν απλήρωτους οι υπεύθυνοι της SISA HELLAS υπάρχουν και μερικές δεκάδες μικροί παραγωγοί-βιοπαλαιστές που είδαν κλειστές τις πόρτες της επιχείρησης και δεν έχουν ούτε πως θα εισπράξουν προϊόντα που προώθησαν στην εταιρεία ούτε τι θα κάνουν τις επιταγές που έχουν στα χέρια τους. Η αλυσίδα τα χρεωκοπίας  συνθλίβει πρωτογενής επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή(πχ τυροκομικά προϊόντα)..
Όλη αυτή η λειτουργία της εταιρείας που κλείνοντας άφησε απλήρωτους εργαζόμενους, και μικροπαραγωγούς έγινε με την χρόνια και σιωπηλή συνενοχή μηχανισμών όπως η επιθεώρηση εργασίας    το ΙΚΑ, οι τοπικές αρχές που στο σύνολό τους γνώριζαν, τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια και άφηναν το χρόνο να τρέχει εις βάρος των εργαζομένων και των μικροπαραγωγών και εις όφελος των αφεντικών.

Το Κράτος έπαιξε "πολύ σωστά" το ρόλο του μετατοπίζοντας το υποτιθέμενο δίχτυ προστασίας των μηχανισμών  του (επιθεώρηση εργασίας, ΙΚΑ,  κλπ)από το κοινωνικό σύνολο που υποτίθεται ότι προστατεύει  , στην προστασία μπαταχτσήδων επιχειρηματιών-αφεντικών που λυμαίνονται εργαζόμενους και μικροπαραγωγούς. 
ΟΙ απλήρωτοι εργαζόμενοι, τα απλήρωτα δώρα, οι απλήρωτες αποζημειώσεις, οι ακάλυπτες επιταγές (αλήθεια ποιοι ντόπιοι  τραπεζίτες έδιναν μπλόκ επιταγών  στην εταιρεία;) είναι μία σειρά από ενέργειες και πράξεις που για να συμβούν απαιτούν την συνεργασία πολλών περισσότερων από τους υπεύθυνους της εταιρείας,  πολλών από αυτών που στελεχώνουν  υπηρεσίες  και τράπεζες..

Επίσης είναι  παντελής η απουσία του τοπικού εργατικού κέντρου και δηλώνει  το κενό που έχουν δημιουργήσει ανάμεσα στους εργαζόμενους, στον εργοδότη και στις υπηρεσίες αλλά και στον αγώνα των πρώτων έναντι στα αφεντικά, αφήνοντας στο έλεος του "φιλότιμου" των εργοδοτών,  τους εργαζομένους. Αν οι υπεύθυνοι του εργατικού κέντρου ήταν να φυλάξουν το εργατικό κέντρο από αναρχικούς θα τα σήκωναν τα μανίκια,   όταν είναι να υπερασπισθούν εργαζόμενους από τοπικά αφεντικά δεν χαλάει κανένας τους τις δημόσιες σχέσεις που έχει στήσει στις πλάτες των εργαζομένων.

Αλληλεγγύη στους εργαζόμενους,  καμία ανοχή στα αφεντικά ..

 αναρχική συλλογικότητα της εφημερίδας γκιλοτίνα

Δεν υπάρχουν σχόλια: