ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ * ΑΓΡΙΝΙΟ

Κυριακή 14 Απριλίου 2013

Ιστορίες ανεξάρτητης δημοσιογραφίας


«Οι “πηγές” της Αντιτρομοκρατικής»



   Άρθρο του  αναρχικού Γιώργου Καλαϊτζίδη  σε καθεστωτική εφημερίδα

Είθισται, ύστερα από κάθε γεγονός σύλληψης ή του όποιου «ευρήματος» με διωκτικό ενδιαφέρον ή ενέργειας με ή χωρίς ενδείξεις εμπλοκής ατόμων του Α/Α χώρου, να ακολουθείται μια συγκεκριμένη τακτική επικοινωνιακής διαχείρισης από στελέχη της ΔΑΕΕΒ και της Κατεχάκη.
Ανώτεροι αξιωματικοί του 12ου ή πολιτικά στελέχη του αρμόδιου υπουργείου, χρησιμοποιώντας συγκεκριμένους δημοσιογράφους του αστυνομικού ρεπορτάζ, διαρρέουν «πληροφορίες» σε σχέση με τον κατά περίπτωση εμπλεκόμενο σύντροφο. Οι «πληροφορίες» αυτές, οι οποίες απογειώνονται τις πρώτες μέρες και επικαιροποιούνται όταν προκύπτει «σχετικό» γεγονός, έχουν συγκεκριμένη στόχευση και σκοπό:
• Πρώτον, να προκαλέσουν αντιδράσεις στο πολιτικό και κοινωνικό περιβάλλον του συλληφθέντα ή διωκόμενου ή υπόπτου, με τη συνακόλουθη εποπτεία των αντιδράσεων αυτών από τη ΔΑΕΕΒ.
• Δεύτερον, να δημιουργήσουν το κλίμα εκείνο που θα ετεροκαθορίσει τη δικαστική διαχείριση του γεγονότος προς την επιδιωκόμενη καταδικαστική οδό (σε περίπτωση συλληφθέντα κυρίως).
• Τρίτον, να δημιουργήσουν μια γενικότερη διάχυση φόβου και αποδιοργάνωση στον πολιτικό μας χώρο.
• Τέταρτον, να πιέσουν τον αποδέκτη ώστε να προβεί σε λάθος κινήσεις αξιοποιήσιμες από τις Αρχές (σε περίπτωση καταζητούμενου κυρίως).
Οι αστυνομικοί ρεπόρτερ που «βγάζουν τη δουλειά» το κάνουν για δυο προφανείς λόγους: πρώτον, για να συνεχίσουν να διατηρούν μέσω της εκδούλευσης αυτής τις προσβάσεις εκείνες στους κύκλους της ΕΛ.ΑΣ. που θα τους επιτρέπουν να έχουν ανάλογες «πληροφορίες» για τα μελλοντικά ρεπορτάζ τους.
Δεύτερον, για να διατηρούν το επαγγελματικό προφίλ στον χώρο τους των ρεπόρτερ - συντακτών που έχουν τα «κονέ», τις «επαφές» και φυσικά το «έγκυρο ρεπορτάζ» για τον τομέα τους και την όποια επαγγελματική αναρρίχηση αυτό προσφέρει. Να τονίσω εδώ ότι δεν λειτουργούν όλοι οι αστυνομικοί συντάκτες με τον ίδιο τρόπο, αφού υπάρχει μια διαστρωμάτωση που ξεκινά από τον πλέον ταυτισμένο παπαγάλο μέχρι τον έμμεσα ή άμεσα αντίθετο στις «πληροφορίες» συντάκτη.

Η περίπτωση του Π.Α.
Έχοντας βρεθεί στη δυσχερή θέση χρόνια τώρα να είμαι αποδέκτης «πληροφοριών» και «εκτιμήσεων» αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. διά μέσου δημοσιογραφικών φερέφωνων, έχω πλήρη γνώση και αντίληψη για το τι εξυφαίνεται και στην περίπτωση του αναρχικού αγωνιστή Π.Α. Σε αυτή την περίπτωση οι «πληροφορίες» των Αρχών που έρχονται στο φως της δημοσιότητας χρησιμοποιούνται μεθοδικά και με τον γνωστό «πατροπαράδοτο» τρόπο για να δημιουργήσουν το απαιτούμενο «προφίλ» που θα εξασφαλίσει την καταδίκη του (μαζί με τα προαναφερόμενα) σε περίπτωση σύλληψής του.
Ξεκινώντας στις 12/3 έως και σήμερα σε πρόσφατα δημοσιεύματα, η παραπληροφόρηση για τον Π.Α. έχει τους εξής βασικούς άξονες: α. Δεν εμφανίζεται γιατί είναι ένοχος (all time classic). β. Περιγραφή που προσδίδει «επιχειρησιακές ικανότητες» ενός «τρομοκράτη», όπως «φάντασμα των Εξαρχείων». γ. Προμηθευτής όπλων της «νεοτρομοκρατίας», άρα ποιοτική αναβάθμιση του «ανευρεθέντα» οπλισμού που του χρεώνεται για τη μετέπειτα δικαστική διαχείριση. δ. Από πάντα «ύποπτος» και «εμπλεκόμενος» με διάφορες ενέργειες και χώρους. ε. Η απαραίτητη και σε αυτή την περίπτωση «ώσμωση» με τον ποινικό χώρο. στ. Το διαβόητο «επαναστατικό ταμείο», του οποίου όλοι, φυσικά, έχουμε χρηματίσει λογιστές.
Υπάρχουν, βέβαια, πέρα από τον βασικό κορμό της αστυνομικής αφήγησης, και τα επιμέρους σημεία, όπως η «φιλία του με τον Δ.Μ. που κατηγορείται για δολοφονίες στην Κύπρο» και τα «χρέη ταμία του Π.Α. σε κατάληψη όπου διέμενε ο Δ.Μ.»!
Φυσικά υπάρχει και η φοβερή εκτίμηση που διαβάσαμε πρόσφατα ότι το αμάξι είχε νοικιαστεί με τα πραγματικά στοιχεία του Π.Α. «για να περάσει απαρατήρητος και να μην καρφωθεί, αφού κανείς δεν θα φανταστεί ότι με πραγματικά στοιχεία χρησιμοποιείται το αμάξι για παράνομες πράξεις»! Αντιλαμβάνεστε, φυσικά, ότι, αν ίσχυε το αντίθετο, χρησιμοποιούνταν δηλαδή πλαστά στοιχεία, οι ίδιες «πηγές» θα ανέφεραν ότι έτσι γίνονται αυτές οι δουλειές, για να μη βρεθεί ο ενοικιαστής του αμαξιού για τις παράνομες πράξεις!

Η ταλαίπωρη αλήθεια
Στο διά ταύτα και για την αποκατάσταση στο μέτρο του δυνατού της ταλαιπωρημένης αλήθειας: ο σύντροφος Π.Α. κάθε άλλο παρά φάντασμα είναι όλα αυτά τα χρόνια, αφού κινείται δημόσια σε δεκάδες πρωτοβουλίες και εγχειρήματα. Αυτή ακριβώς η συμμετοχή του σε κοινωνικούς αγώνες και κινήματα τον έβαλε για τις Αρχές σε θέση υπόπτου και συμμέτοχου σε «διάφορα», όπως συμβαίνει με δεκάδες άλλους αγωνιστές.
Όσο για το «προμηθευτής όπλων», είναι ένα τεράστιο ψέμα που χρησιμοποιείται κάθε φορά που εμφανίζεται μια κατοχή όπλων, για να επιβαρυνθεί δικαστικά ο φερόμενος ως κάτοχος – εκτός, βέβαια, κι αν πρόκειται για άτομα του ακροδεξιού χώρου... Επίσης, ο Π.Α. δεν έχει καμία σχέση «συνεργασίας» με «ποινικούς», όπως και με το «επαναστατικό ταμείο», γιατί τέτοιο ταμείο δεν υπάρχει. Ουδέποτε υπήρξε ταμίας σε οποιαδήποτε κατάληψη, αλλά έχει συμμετοχή με πολλούς άλλους αγωνιστές στο κοινωνικό κέντρο Βοξ.
Επειδή ο σύντροφος έχει εκατοντάδες φίλους και συντρόφους, θα πρέπει να γνωρίζουν όλοι όσοι με τον τρόπο τους στέκονται ηθελημένα ή άθελά τους εναντίον του πως θα βρεθούν απέναντι και στους φίλους και συντρόφους του. Η στοχοποίηση του συντρόφου δεν θα βγάλει υπεραξία για κανέναν, παρά μόνο κόστος. Οι «πληροφορίες» και τα κατευθυνόμενα ρεπορτάζ ας σταματήσουν εδώ. Μην ξύνεστε άλλο στην γκλίτσα του τσομπάνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: