ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ * ΑΓΡΙΝΙΟ

Σάββατο 25 Δεκεμβρίου 2010

Κείμενο από Πάτρα με αφορμή την επίθεση σε χρυσαυγίτες στις 19/12

*κείμενο που μοιράστηκε την Πέμπτη 23 Δεκέμβρη στην ευρύτερη περιοχή του Αγ. Διονυσίου και της πλατείας Νόρμαν με αφορμή την επίθεση που δέχτηκε ομάδα χρυσαυγιτών το βράδυ της Κυριακής 19 Δεκέμβρη.




ΜΑΦΙΕΣ-ΛΙΜΕΝΙΚΟΙ-ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

ΟΛΑ ΤΑ ΚΑΘΑΡΜΑΤΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝΕ ΜΑΖΙ





Το τελευταίο διάστημα σε ολόκληρη την περιοχή γύρω από το λιμάνι της Πάτρας, ξεσπούν σε καθημερινή βάση άγριες συγκρούσεις ανάμεσα σε διαφορετικές εθνοτικές ομάδες μεταναστών (κατά κύριο λόγο αφγανών και αλγερινών) για το ποιος θα έχει τον έλεγχο της κεντρικής πύλης του λιμανιού και ακολούθως για το ποιος θα έχει μια καλύτερη τύχη στην προσπάθεια τους να περάσουν κρυφά στην Ιταλία και τη Δυτική Ευρώπη. Την Κυριακή 19 Δεκέμβρη το απόγευμα, ομάδα αποτελούμενη από 15 νεοναζί της χρυσής αυγής εμφανίστηκε στην πλατεία του Αγ. Διονυσίου, επιχειρώντας να εκμεταλλευτεί την κατάσταση που έχουν δημιουργήσει οι πολύωρες συγκρούσεις των μεταναστών στους κατοίκους της περιοχής αυτής και να ξεδιπλώσει υπό την προστασία της αστυνομίας τα ξενοφοβικά της αισθήματα και το ρατσιστικό της μένος. Περίπου 60 σύντροφοι και συντρόφισσες συγκεντρώθηκαν άμεσα στο σημείο και τους έδωσαν να καταλάβουν πως είναι ανεπιθύμητοι, τρέποντας τους σε άτακτη φυγή.



Οι μετανάστες -και κυρίως οι “χωρίς χαρτιά”- αφού εκδιώχθηκαν βίαια από τις περιοχές τους εξαιτίας της δυστυχίας, της φτώχειας και των πολέμων που διεξάγει η παγκόσμια κυριαρχία και αφού επιβίωσαν -οι πιο τυχεροί- από βέβαιο πνιγμό στα σαπιοκάραβα που τους μεταφέρουν στο Αιγαίο και θάνατο από τις νάρκες στα σύνορα του Έβρου, έφτασαν στο εσωτερικό του Δυτικού κόσμου και αποτελούν ουσιαστικά μια στρατιά ανέργων, εξαναγκασμένων να κερδίσουν την επιβίωση τους μέσα στις ασφυκτικές συνθήκες ομηρίας που επιβάλλουν τα αφεντικά. Μέσα σʼ αυτές τις συνθήκες εξαθλίωσης και στυγνής εκμετάλλευσης είναι επόμενο να εμφανίζονται φαινόμενα αντικοινωνικών συμπεριφορών και κανιβαλισμού, τα οποία πολλές φορές το ίδιο το κράτος προωθεί για να στρέψει σε άλλη κατεύθυνση την εκδήλωση της κοινωνικής οργής και δυσαρέσκειας και να περάσει “στα μαλακά” η συνεχόμενη επίθεση που διεξάγει σε βάρος τη κοινωνίας.



Κατʼ αρχάς είναι γνωστό εδώ και καιρό ότι υπάρχουν οργανωμένα κυκλώματα διακίνησης ναρκωτικών και λαθρεμπορίου που δραστηριοποιούνται γύρω από το λιμάνι (με τη συμμετοχή πολλών λιμενικών όπως έχει γίνει γνωστό). Γιʼ αυτά τα κυκλώματα οι μετανάστες είναι η πρώτη ύλη. Είναι το μέσο που χρησιμοποιούν, γνωρίζοντας τη θέση των μεταναστών για να διευρύνουν την κυριαρχία τους στο λιμάνι. Ο τρόπος είναι και αυτός γνωστός: οι μετανάστες ερχόμενοι εδώ και όντας εξαθλιωμένοι αναγκάζονται να πληρώσουν τις μαφίες για να περάσουν από το λιμάνι στην Ιταλία. Οι μαφίες με τη σειρά τους, σε αγαστή συνεργασία με τις αρχές (λιμενικό, αστυνομία, ασφάλεια, τελωνείο) έχουν δημιουργήσει ένα ολόκληρο δίκτυο για να καρπώνονται αυτά τα κέρδη. Οι επιλογές των μεταναστών σε αυτήν την περίπτωση είναι συγκεκριμένες, ή θα πληρώσουν ή θα ρισκάρουν τη ζωή τους για ένα καλύτερο μέλλον. Σε αυτό το σκηνικό θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι -παρά τα όσα σκούζουν τα κανάλια- το λιμάνι της Πάτρας είναι πλήρως ελεγχόμενο με κάμερες, περιπολίες, συρματοπλέγματα και οι δίοδοι προς τα καράβια είναι πολύ συγκεκριμένες. Έτσι το κράτος μπορεί να ελέγχει την είσοδο και την έξοδο κάθε στιγμή και με το αζημίωτο. Από την άλλη, όταν θέλει να δημιουργήσει έκρυθμες καταστάσεις επιλέγει να οδηγήσει τους μετανάστες μέσω του ελέγχου που έχουν οι μαφίες πάνω τους, σε γενικευμένες μεταξύ τους συγκρούσεις, μετατοπίζοντας την ουσία των πραγμάτων στη σύγχυση που οι κάτοικοι των γύρω περιοχών νιώθουν παρακολουθώντας ένα σκηνικό που δεν γνωρίζουν τη γενεσιουργό αιτία του. Το υπόβαθρο αυτών των συγκρούσεων είναι πολλές φορές και άλλες οικονομικές δραστηριότητες των κυκλωμάτων, όπως το εμπόριο ναρκωτικών. Ας μην ξεχνάμε ότι τα κυκλώματα δεν αποτελούνται μόνο από μετανάστες αλλά και από ντόπιους ( και υψηλά ιστάμενους μάλιστα).



Στεκόμαστε στο πλευρό των καταπιεσμένων, ντόπιων και μεταναστών, αναγνωρίζοντας πως οι μόνοι υπεύθυνοι για την κατάσταση μας είναι το κράτος και τʼ αφεντικά. Συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις και σε όλα τα μέτωπα του κοινωνικού και ταξικού πολέμου για να τους ανατρέψουμε. Για να δημιουργήσουμε μια κοινωνία ισότητας, αλληλεγγύης και ελευθερίας, χωρίς σύνορα και κράτη.



ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΕΚΦΑΣΙΣΜΟ ΤΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ ΖΩΗΣ



ΚΟΙΝΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΝΤΟΠΙΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΦΟΒΟ, ΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΑΝΙΒΑΛΙΣΜΟ, ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΠΙΕΣΗΣ



αναρχικοί/ές, αντιεξουσιαστές/στριές



Πάτρα, 23 Δεκέμβρη 2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: