ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ * ΑΓΡΙΝΙΟ

Σάββατο 23 Ιουλίου 2016

Αναρχικό κάμπινγκ – Μεσοχώρα Τρικάλων – 10/14 Αυγούστου 2016

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΦΡΑΓΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΚΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ ΑΧΕΛΩΟΥ

Η εκτροπή του ποταμού Αχελώου συνεχίζει να παίζει κεντρικό ρόλο στους σχεδιασμούς κράτους και κεφαλαίου. Η σημερινή κυβέρνηση σύριζα ανέλ βαφτίζει την εκτροπή, υδροηλεκτρικό έργο, με τα φράγματα της Μεσοχώρας και της συκιάς διαχωριζόμενα από το συνολικό έργο της εκτροπής. Η αυτοτέλεια των φραγμάτων ως υδροηλεκτρικών έργων δεν είναι παρά ένα σκαλοπάτι για την πλήρωση τους και την αναπόφευκτη εκτροπή του Αχελώου στη Θεσσαλία. 

Στο όνομα της ανάπτυξης και για λόγους εθνικής ανάγκης καταστρέφεται το πιο όμορφο κομμάτι της κοιλάδας του Αχελώου, παρά τις αμμοληψίες και το κόψιμο δέντρων από εργολάβους που λυμαίνονται την περιοχή. 
Χωρίς να υπολογίζεται η τεράστια καταστροφή σε όλο το μήκος της ροής του ποταμού από τις πηγές μέχρι τις εκβολές του, κράτος και κεφάλαιο προσπαθούν να φέρουν σε πέρας ένα έργο που ακόμα και τα δικαστήρια, ελληνικά και ευρωπαϊκά, δεν μπορούσαν να μην αναγνωρίσουν το μέγεθος του παραλογισμού, και να κρίνουν ως μη βιώσιμο και καταστροφικό το συνολικό έργο των γιγαντιαίων φραγμάτων και της εκτροπής. Τόσο για το φυσικό πλούτο αλλά και τις κοινότητες των ανθρώπων, αφού το έργο θα αλλάξει κυριολεκτικά το χάρτη στην ευρύτερη δυτική Ελλάδα, επιφέροντας αφανισμό χωριών και μετακινήσεις πληθυσμών, αλλοιώνοντας πολιτιστικά και παραμορφώνοντας εδαφικά – χωροταξικά – πολεοδομικά τη νότια Πίνδο και τις γύρω περιοχές.
Η κερδοσκοπία των εργολάβων, από το Μπόμπολα μέχρι τον τελευταίο υπεργολάβο που διαχειρίζονται τεράστια χρηματικά ποσά διοχετεύοντας ένα κομμάτι σε κακοπληρωμένα μεροκάματα και δήθεν ασφάλιση (3/10), όχι μόνο είναι κανόνας στα δημόσια έργα αλλά πρόκειται για την κατεξοχήν υπεραξία που καρπώνεται το μεγάλο κεφάλαιο σε βάρος του κοινωνικού πλούτου γενικά και στην περίπτωση του Αχελώου και της αξιοπρέπειας των τοπικών κοινωνιών άμεσα και βίαια. 

Οι τοπικές κοινωνίες και αλληλέγγυοι συνεχίζουν να δίνουν αγώνα ενάντια στη λεηλασία της φύσης και τον ολοκληρωτισμό της εξουσίας που βλέπει τα πάντα σαν πεδίο οικονομικής εκμετάλλευσης και επιβολής του καπιταλισμού ως κυρίαρχο σύστημα στις ζωές των ανθρώπων. 
Οι αγώνες της Κερατέας (ΧΥΤΑ), της Χαλκιδικής (εξόρυξη χρυσού), στο Αποπηγάδι Κρήτης (ανεμογεννήτριες), στη Λευκίμμη (ΧΥΤΑ), κ.α. δείχνουν το δρόμο της αντίστασης, της αυτοοργάνωσης, της αλληλεγγύης. 

Για αυτούς τους λόγους συνεχίζουμε να βρισκόμαστε δίπλα με όλους αυτούς που αγωνίζονται με αξιοπρέπεια για την ελευθερία της φύσης και του ανθρώπου. 
Από τις 10 μέχρι τις 15 Αυγούστου 2016 θα πραγματοποιηθεί και φέτος αναρχικό κάμπινγκ στην κοίτη του Αχελώου ενάντια στα φράγματα και την εκτροπή του. 
Συμμετέχουμε στην πορεία του χωριού και του συλλόγου κατακλειζομένων στο φράγμα στην Κυριακή 14 Αυγούστου. 
Επίσης προηγούμενες μέρες διοργανώνονται συζητήσεις για ζητήματα καταστολής και διώξεων αγωνιστών από κρατικούς και παρακρατικούς. Κουκλοθέατρο με θέμα τον Αχελώο / Συναυλία με τους BLOVS (Άρτα) / Αυτοδιαχειριζόμενη συλλογική κουζίνα στο χώρο της κατασκήνωσης / Έκθεση βιβλίων και εντύπων του ΑΑ χώρου / Διάθεση προϊόντων από το Αυτοδιαχειριζόμενο εργοστάσιο της ΒΙΟ.ΜΕ  / Διάθεση φυτών από παραδοσιακούς σπόρους. 



Αυτοδιαχειριζόμενο στέκι Αγρινίου, Αυτοδιαχειριζόμενος Χώρος Δίχως Σκέπη,
Αναρχικοί-ες Ηγουμενίτσας, Αναρχική Συλλογικότητα της Εφημερίδας Γκιλοτίνα

















Δεν υπάρχουν σχόλια: