ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ * ΑΓΡΙΝΙΟ

Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2015

Ελεύθερος ο πολιτικός πρόσφυγας , Μπαρίς Μπαλ.



Ελεύθερος αφέθηκε ο Μπαρίς Μπαλ από τον εισαγγελέα ενώ θα οριστεί δικάσιμος εντός 40 ημερών για να δικαστεί από το Συμβούλιο Εφετών. Στις 40 αυτές μέρες αναμένεται να σταλεί ολόκληρος ο φάκελος για την υπόθεση του τούρκου πολιτικού πρόσφυγα. 

Ο Μπαρίς Μπαλ συνελήφθη την περασμένη Παρασκευή μετά την ενεργοποίηση εντάλματος της Ιντερπόλ, προκειμένου να εκδοθεί στην Τουρκία. 

Η περιπέτειά του Μπαρίς Μπαλ ξεκινά 22 χρόνια πριν όταν καταδικάστηκε από τα τουρκικά δικαστήρια σε πολυετή φυλάκιση με την κατηγορία της συμμετοχής σε «παράνομη» πολιτική οργάνωση, λόγω της κινηματικής του δράσης. Πριν εκτελεστεί η ποινή του, πέρασε κολυμπώντας στην Ελλάδα όπου αιτήθηκε και πήρε πολιτικό άσυλο πριν από 20 χρόνια, σε ηλικία μόλις 16 ετών. Σήμερα παντρεμένος και πατέρας ενός μικρού παιδιού, ο Μπαρίς Μπαλ είναι ένας από τους γνωστότερους καλλιτέχνες στην Ελλάδα στη μουσική της Ανατολίας και έχει διδάξει σε ωδεία και στο Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής του ΤΕΙ Άρτας. Πλέον κινδυνεύει να εκδοθεί στην Τουρκία καθώς το τουρκικό κράτος κατάφερε να πετύχει την έκδοση διεθνούς εντάλματος για τη σύλληψη του από την Ιντερπόλ. Σύμφωνα με νομικούς κύκλους το αίτημα για την έκδοσή του φαίνεται πως συνδέεται με μία γενικότερη στρατηγική του τουρκικού κράτους που πιέζει για την επανεξέταση πολλών υποθέσεων Τούρκων πολιτικών προσφύγων που ζουν στην Ελλάδα. 

Ο Μπαρίς Μπαλ είχε απευθυνθεί πριν από μερικές ημέρες στην ΕΛΑΣ για την έκδοση διαβατηρίου για επαγγελματικό του ταξίδι. Οι αστυνομικές αρχές τον ενημέρωσαν ότι θα έπρεπε να παρουσιαστεί στο Τμήμα Αλλοδαπών της Θεσσαλονίκης καθώς υπήρχε το ένταλμα σύλληψης του από την Ιντερπόλ. Ωστόσο οι αστυνομικοί δεν μπόρεσαν να παρέχουν, ούτε στον ίδιο ούτε στον δικηγόρο του, άλλες πληροφορίες καθώς το ένταλμα ήταν στα γαλλικά. Μέχρι το ένταλμα να μεταφραστεί στα ελληνικά, ο Μπαρίς Μπαλ μεταφέρθηκε αρχικά στο Α.Τ. Εύοσμου και στη συνέχεια στη ΓΑΔΘ, όπου ενημερώθηκε ότι θα κρατηθεί εκεί τουλάχιστον έως σήμερα, οπότε η υπόθεσή του αναμένεται να εξεταστεί από το δικαστικό συμβούλιο που έχει αρμοδιότητες που αφορούν πολιτικούς πρόσφυγες που έχουν πάρει άσυλο στην Ελλάδα. 

Σε ένδειξη αλληλεγγύης στον Μπαρίς Μπαλ, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση έξω από τα δικαστήρια Θεσσαλονίκης το πρωί της Τρίτης. 

Διαβάστε επίσης: 

Η Τουρκία ζητάει από την Ελλάδα την έκδοση του Μπαρίς Μπαλ… 


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: